Anesthesie

Anesthesie betekent verdoving. Soms moet je huisdier verdoofd worden om ervoor te zorgen dat het geen pijn voelt en perfect stil ligt. Dat is nodig voor een operatie, maar ook voor andere ingrepen en behandelingen.

Is anesthesie gevaarlijk voor mijn huisdier?

Bij gezonde dieren is een verdoving meestal geen probleem. Het risico is groter bij spoedoperaties zoals een maagkanteling of een keizersnede.
Veel baasjes zijn ongerust als hun huisdier verdoofd moet worden. En anesthesie houdt inderdaad een risico in. Maar we doen er alles aan om dat risico zo klein mogelijk te houden! Vooraf luisteren we altijd naar het hart van je dier. Daarnaast onderzoeken we of de toestand van je huisdier het toelaat om het te verdoven.

Manieren om te verdoven

Er bestaan verschillende manieren om een dier te verdoven. Meestal plaatsen we een kleine katheter in de voorpoot. Zo kunnen we de verdovende middelen rechtstreeks in het bloedvat inspuiten. Het dier valt dan snel in slaap en is achteraf ook vlug wakker.
Katten verdoven we doorgaans via een inspuiting in de spieren.
In onze praktijk gebruiken we ook gasanesthesie. Hiervoor plaatsen we een tube in de luchtpijp van het dier zodat het de verdovende gassen inademt. Dit is ook de manier waarop mensen verdoofd worden.
Welk type anesthesie we gebruiken, hangt af van de specifieke situatie en de gezondheidstoestand van je dier.

Operaties

Opereren doen we alleen na afspraak. Hou er rekening mee dat je niet altijd bij je huisdier kan blijven tot het in slaap gevallen is. Dat komt omdat we verschillende operaties na elkaar plannen. Wil je er absoluut bij zijn wanneer we je huisdier verdoven? Vraag dit dan duidelijk op voorhand.
Als je je dier na een operatie komt ophalen, is het meestal redelijk goed wakker. Toch zal het de dag zelf rustiger zijn dan normaal. Je huisdier mag drinken als het goed wakker is. Voeding geef je beter niet meteen, want het is mogelijk dat het dier dan moet overgeven.