Bloedafname en labo-onderzoek

Bloedafname en Labo-onderzoek

Bloedonderzoek

De bloedafname

Sommige ziektes kunnen we enkel in het bloed opsporen, denk maar aan suikerziekte. Dan is het nuttig om een bloedonderzoek uit te voeren.
Een bloedafname bij je huisdier kan doorgaans tijdens de consultatie zelf gebeuren. Verdoving is meestal niet nodig, ook niet bij katten. Eventueel moeten we een klein stukje van de voorpoot of hals scheren. In sommige gevallen vragen we om je huisdier nuchter te houden.
Het onderzoek en de resultaten
Bepaalde testen kunnen we in de praktijk zelf uitvoeren: suikerbepaling, aidstest bij katten … Maar de meeste testen worden uitgevoerd door een laboratorium. We laten je weten wanneer je mag bellen voor de resultaten. De factuur voor het onderzoek wordt rechtstreeks naar je thuis gestuurd. Je hoeft dit onderzoek dus niet meteen te betalen tijdens de consultatie.

Urine-onderzoek

Uit een onderzoek van de urine kunnen we heel wat nuttige informatie halen. Je kan de urine thuis opvangen in een potje of dit kan ook tijdens de consultatie. Vermoed je dat je huisdier problemen heeft met plassen of vind je dat het net overdreven vaak plast? Dan is het handig als je zelf al een staaltje meebrengt.

Hoe vang ik de urine op?

Bij honden:
Bij reutjes is het opvangen van urine vrij gemakkelijk. Als je hond plast, vang dan niet de eerste straal op maar wel de urine die volgt. Bij teefjes is het soms moeilijk urine op te vangen vooraleer het de grond raakt. Een schaal of een plat bord kan hierbij handig zijn.

Bij katten:
Urine opvangen bij katten is moeilijk. Je kan eventueel een speciale soort kattenbakvulling gebruiken. Vraag ernaar bij je dierenarts.

Hoe bewaar ik het urinestaal?

Bewaar de urine in een potje dat je van de dierenarts hebt gekregen of in een ander goed schoongemaakt potje. Zet het in de koelkast tot je het naar de praktijk kan brengen.

Urinestaal met behulp van echografie

Soms moeten we een urinestaal nemen door de blaas van het dier aan te prikken tijdens een echografisch onderzoek. In dat geval, mag je je huisdier niet laten plassen voor je op consultatie komt. Anders is de blaas leeg en kunnen we geen urinestaal nemen.