Chirurgie

Bij DAP Sirius kan je terecht voor alle basisoperaties bij je huisdier. Een operatie gebeurt op afspraak, tenzij het gaat om een spoedoperatie zoals een keizersnede, een maagkanteling …

Voor de operatie

Hou je huisdier nuchter voor elke operatie. Geef het dier de avond voor de operatie rond 19u nog een laatste keer eten. Drinken hoef je niet weg te nemen.

Na de operatie

Wanneer je je huisdier na de operatie ophaalt, leggen we je uit:

  • Welke medicatie je eventueel nog moet geven.
  • Hoe je de operatiewonde nakijkt.

De draadjes van een operatiewonde mogen na 10 dagen verwijderd worden. Dit is inbegrepen in de kosten van de operatie. Soms zitten de draadjes aan de binnenkant van de wonde en verteren ze vanzelf.

Katten

Sterilisatie van een kattin kunnen we uitvoeren zodra de kat 6 maanden oud is. Op dat moment kunnen kattinnen voor de eerste keer krols worden. Als de kat krols is op het moment van de operatie, dan is dat geen probleem. Bij de sterilisatie van een kat verwijderen we de eierstokken en als dat nodig is ook de baarmoeder.
Een kater kan je laten castreren vanaf de leeftijd van 6 maanden. Bij raskatten raden we aan om te wachten tot ze 10 maanden oud zijn. Zo kunnen alle raskenmerken beter tot uiting komen.
Als je je kater niet castreert, dan bestaat het risico dat hij in huis gaat sproeien. Dit gedrag kan je achteraf nog moeilijk afleren. Intacte katers hebben ook meer de neiging om met vreemde katten te vechten en zo gewond te geraken.

Honden

Teef steriliseren

Als je niet wil kweken met je hond, dan raden we aan om je teef te laten steriliseren. Je wacht hiervoor best tot ongeveer 2 maanden na de loopsheid.
Sterilisatie van een teefje heeft verschillende voordelen:

  • Je voorkomt de loopsheid waarbij de hond een drietal weken bloed verliest. Loopsheid treedt gemiddeld 2 keer per jaar op.
  • Sterilisatie op jonge leeftijd vermindert sterk de kans dat je hond op latere leeftijd tumoren van de melkklieren ontwikkelt.
  • Je vermijdt andere problemen zoals schijndracht en een baarmoederontsteking.

Maar er kunnen ook nadelen verbonden zijn aan een sterilisatie:

  • Bij bepaalde rassen veroorzaakt het een verandering van de vachtstructuur, zoals bij de Ierse Setter.
  • Bij een klein percentage van de gesteriliseerde honden is er een milde urine-incontinentie. Die kan wel goed behandeld worden.
  • De hond kan de neiging hebben om te verdikken. Maar dit vang je gemakkelijk op met de juiste voeding en voldoende beweging.

Twijfel je wat het beste is voor je hond? Praat er dan over met je dierenarts.

Reu castreren

Je reu castreren kan nuttig zijn als je thuis ook een teef hebt. Zo voorkom je ongewenste nestjes. Want een rue is soms al vanaf 6 maanden vruchtbaar.
Ook in sommige andere gevallen heeft een castratie voordelen:

  • Bij hyperseksueel gedrag (eerder dan agressief gedrag).
  • Om medische redenen, bv. wanneer er op latere leeftijd bijvoorbeeld prostaatproblemen opduiken.