Echografie

Bepaalde aandoeningen kan je niet ontdekken op een röntgenfoto of in een bloedonderzoek. Maar soms kan dat wel via echografie. DAP Sirius werkt hiervoor samen met Dr. Barbara Van de Velde. Zij is gespecialiseerd in echografisch onderzoek en medische beeldvorming.

Een echografie is pijnloos voor je dier. Deze methode wordt in de diergeneeskunde steeds meer gebruikt om een diagnose te stellen.

Hoe gaat een echografie in zijn werk?

Om een echografie te kunnen nemen, moeten we een deel van de haren scheren. Meestal is dat op de buik. Op die geschoren huid brengen we een speciale gel aan om alles beter te zien. Meestal hoeft het dier niet verdoofd te worden tijdens het onderzoek. We vragen wel dat je helpt om je huisdier vast te houden.

Komt je dier voor een echografisch onderzoek van de buik? Laat het dan niet plassen net voordat je op consultatie komt. Anders kunnen we de blaas niet bekijken en/of een urinestaal nemen.

HCM-onderzoek bij katten

Bij bepaalde kattenrassen, zoals de Britse korthaar en de Sphinx, komt een hartziekte voor: Hypertrofische CardioMyopathie (HCM). Deze ziekte tast de hartspier aan en kan dodelijk zijn.

Wanneer moet ik mijn kat laten onderzoeken?

HCM is erfelijk. Daarom raden we aan om alle fokkaters en –kattinnen van risicorassen te laten onderzoeken. Zelfs als uw kat geen bijgeruis heeft op het hart, kan de hartspier toch aangetast zijn. Hoe meer dieren getest worden, hoe sneller de ziekte uitgeroeid kan worden. Voor HCM bestaat geen afdoende behandeling.

Hoe verloopt een HCM-onderzoek?

Het onderzoek van het hart gebeurt via echografie vanaf de leeftijd van 1 jaar. Op latere leeftijd voeren we een controle-onderzoek uit. Dieren met HCM worden best geweerd uit de fok.
Voor het HCM-onderzoek moeten we je dier normaal gezien niet verdoven. Voor het onderzoek wordt aan beide zijden van de borstkas, net achter de voorpoten, een stukje haar weggeschoren.

PKD-onderzoek bij katten

Bij bepaalde kattenrassen, zoals de Pers en Exotic Shorthair, komt een nierziekte voor: Polycystic Kidney Disease (PKD). Bij deze ziekte ontstaan er cysten (holtes) in de nieren. Ze worden groter met de leeftijd en zorgen ervoor dat de nieren niet meer werken.

Wanneer moet ik mijn kat laten onderzoeken?

PKD is erfelijk. Elke kat hoeft maar 1 keer in zijn leven getest te worden en dit kan al vanaf heel jonge leeftijd. Met dit onderzoek ben je 100% zeker of je kat:

  • Vrij is van PKD
  • Aangetast is door PKD
  • Eventueel drager is van de ziekte

Hoe verloopt het PKD-onderzoek?

We nemen een bloedstaal en voeren een DNA-onderzoek uit om PKD op te sporen. Deze test laat toe om de ziekte volledig uit te roeien als alle fokkatten van risicorassen getest worden.

Vroeger werd de ziekte vooral opgespoord via echografisch onderzoek van de nieren vanaf de leeftijd van 8 à 10 maanden. Dit onderzoek moest op latere leeftijd herhaald worden, omdat de cysten soms pas later zichtbaar zijn in de nier.