Sirius – De Praktijk

Sirius verwijst naar de gelijknamige ster. Ze is de helderste ster aan de hemel en je kan haar vanop elke plek op aarde zien. Deze ster wordt ook Canis Major genoemd en is de belangrijkste ster van het sterrenbeeld Grote Hond. Vandaar haar bijnaam hondsster.

Wist je dat?

Ruim 100 jaar geleden ontdekte men in de baan rond Sirius een kleinere begeleidende ster: de puppy of Sirius B.

Sirius in de geschiedenis

Al in de oudheid was Sirius een belangrijke ster. De Egyptenaren vereerden Sirius en stelden haar voor als de godin Sothis. Het hoogste punt van de Siriusster aan de hemel viel samen met de overstroming van de Nijl. Die overstroming maakte het land rondom vruchtbaar en was dus heel belangrijk voor de Egyptenaren. Veel Egyptische tempels waren zo gericht dat het licht van Sirius ’s nachts recht op het altaar inviel.

Bij de Grieken was Sirius de hond van Orion. In het Grieks betekent Sirius (SeirioV) eigenlijk “verschroeiend”. Vandaar het gezegde “hondsdagen” als het in de zomer heel warm is.

Sirius vandaag

In de boeken over Harry Potter verschijnt het personage “Sirius Black”. Hij is de peetvader van Harry en kan veranderen in een grote zwarte hond.
Het radiostation “Sirius Satellite Radio” heeft een hond als mascotte.

En nu heeft ook Mechelen een eigen Sirius. Zonder ambitie de grootste of belangrijkste te willen zijn, maar proberen kan geen kwaad…